Jan
17
2012

Motive pentru un protest autentic

Pentru că am văzut la mulţi resemnare şi lipsa articulării cauzelor unor proteste aşteptate de foarte mult timp, parcă dintotdeauna, aş vrea să arunc mai jos cîteva cauze, motive, pentru care merită să protestăm şi să cerem demisiile tuturor celor care ocupă în această perioadă funcţiile cele mai importante ale statului.

 • Încălcarea constantă şi fără nici un fel de emoţie a prevederilor Constituţiei României de către preşedintele statului, Traian Băsescu. Dacă în 2007, cînd a fost suspendat, motivele au fost cam străvezii, în ultimii 3 ani s-au strîns tone de motive pentru care Băsescu merita suspendat şi invalidat de către populaţie. Unde Constituţia nu se mai respectă nu mai există nici Democraţie.
 • S-a lucrat constant din partea Cotroceniului la dizolvarea credibilităţii Parlamentului României printre altele, pentru că Băsescu s-a răfuit cu absolut orice instituţie suspectă de independenţă faţă voinţa sa. Apariţia UNPR este unul dintre gloanţele folosite în scopul ăsta.
 • Lipsa oricărui dialog, care acum este invocat isteric de către pedelişti, dintre guvernanţi şi cei afectaţi de toate măsurile luate cu japca, adică prin asumarea răspunderii, în ultimii 3 ani. Băieţii ăştia au rupt totul în cale, ca nişte dulăi fără minte, mînaţi de stăpînul de la Cotroceni.
 • Dizolvarea societăţii civile, cumpărată cu funcţii importante şi bani grei, ori şantajată cu diverse dosare. Apropo, a observat careva vreun sindicalist mai vocal zilele astea?
 • Enorma corupţie fluturată în faţa prostimii, nici măcar nu mai este ascunsă oarecum ca pe vremea guvernării PSD, de către toţi, absoluţi toţi aflaţi în poziţii importante din partea PDL.
 • „Şi dacă vin alţii, nu schimbă nimic” e o temă falsă, pusă cu disperare în discuţie de toţi cei aflaţi de partea puterii. Eu zic „ceilalţi vor fi mai puţin nocivi decît cei de acum” care aproape au omorît statul de drept, devenind un pericol mult prea mare pentru viitorul statului. Şi să ne gîndim mai puţin la oameni providenţiali care să încerce să controleze tot, mai mult la oameni banali care respectă legile şi care să-şi îndeplinească strict atribuţiile pentru care au fost aleşi/numiţi.
 • Renaşterea Securităţii autentice în care se pompează mulţi, extrem de mulţi bani din bugetul de stat pentru interceptări ale convorbirilor telefonice şi filaje de mare angajament, folosite mai apoi în reglarea unor răfuieli politice. Chestie care s-a banalizat de la începutul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Băsescu.
 • Sugrumarea oricărei forme de protest timp de mult timp prin folosirea unei legi aberante. Protestul este garantat de Constituţia României şi punct. Cred că ar trebui desfiinţată legea privind organizarea şi desfăşurarea manifestaţiilor publice (legea nr. 60/1991). Eventual să se discute pe viitor despre informare, dar nu de aprobare a unei manifestaţii. Să nu uităm că legea era în vigoare şi în 2007 cînd „s-a manifestat” pentru Traian Băsescu în Piaţa Universităţii şi nimeni n-a primit vreo somaţie sau amendă pentru asta.
 • Strategia debilă în politica externă care a dus la eşuarea integrării în spaţiul Schengen. Baconsky e ca şi inexistent ca ministru de Externe, ocupat cu alte chestiuni (they’ll always have Paris), iar Igaş… nu mai are rost să continui.

Şi aştept şi alte motive pentru un protest autentic. Astea sînt motivele mele de nemulţumire. Eu le consider extrem de importante şi suficiente pentru demisiile guvernului şi preşedintelui României.

D. Mihu

Braşovean, trecut de 30 de ani, cîine pe blogul personal, proaspăt tătic, membru al clasei muncitoare şi negînditoare, caut parfumul pierdut al societăţii de altădată, în care onoarea încă mai însemna ceva. Ofer texte sincere drept recompensă.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebook

3 comentarii + Adaugă comentariu

 • bă ăsta nu-i ăla care ne spunea belind fasolele să plecăm dacă nu ne convine în România? Ăsta merită o cărămidă peste bot, mai ceva ca Berlusconi în 2009.

 • Caramida peste bot e putin spus Ioane, abis la ce e scris aici, citez " Unde Constituţia nu se mai respectă nu mai există nici Democraţie"……

 • […] sînt, mulţi dintre ei. Că-şi urmează propriile interese şi-s mai cu durere în fund faţă de latura mai profundă a protestelor care se referă la nerespectarea democraţiei în România, şi asta e […]

Lasă un comentariu