Dec
10
2012

„Victoria” lui Băsescu şi feţele eşecului

După eşuarea „puciului” din capul lui Cartianu, antibăsismul intrase cumva în adîncuri. Nu se mai manifesta atît de pregnant ca pînă în iulie. Pentru mulţi, preşedintele devenise omuleţul ăla trist, care fugise în munţi pe 29 iulie, demis şi nedemis în acelaşi timp. Nu mai apărea la televizor, ba chiar trecuseră vreo 2 luni şi el nu mai ieşea în pragul serilor, cînd ceasul se pregătea să ţintească 18.30, în care să ne zică decît adevărul. Adevărul lui, jocul lui, alegerile lui, toate în numele interesului naţional. Interes naţional pe care îl pierduse odată cu votul de blam primit la referendum. Mulţi îşi făcuseră iluzii că Băsescu va rămîne în aceeaşi umbră, pînă la sfîrşitul mandatului. În logica jocului politic din ultimii 22 de ani, preşedintele de facto al PDL nu putea să rămînă în afara campaniei electorale. A făcut-o Iliescu în 2004, cînd se pregătea să părăsească pentru totdeauna Cotroceniul, contrabalansînd şi prin implicarea sa rezultatul de la prezidenţiale. Apoi a făcut-o Băsescu în 2009, cînd a jucat neconstituţional prin ignorarea majorităţii parlamentare care-l propunea pe Johannis drept premier. A devenit practic o cutumă. Preşedintele „apolitic” face campanie electorală partidului politic care l-a propulsat în funcţie.

Victoria asta delirantă a USL-ului i se datorează în totalitate lui Traian Băsescu. Discursurile sale delirante din ultimele săptămîni au dus la o victorie delirantă a adversarilor săi. Doar privind rezultatele de la Braşov, şi pot spune că Băsescu a cam exagerat de data asta. USL a luat tot, cu toate că nu merita. Cine e Zamfir pentru Făgăraş? Ce mai vrea Adam de la noi? Ce facem cu tripleta Triniţă în Parlament? Să mă iertaţi, Grapă? Roman, o umbră a trecutului, cîştigă clar la Braşov? Oamenii ăştia nu-şi merită scorul obţinut. De ce au luat totuşi cît au luat? Pentru că mulţi, foarte mulţi, au votat din nou, pentru a treia oară anul ăsta, anti-Băsescu.

Campania electorală a ARD a fost extrem de slabă. A adus aminte de cea a CDR 2000, în care PNŢ a adus sub aceeaşi umbrelă electorală mai multe formaţiuni politice de nimic, obţinînd astfel un nimic mai mare. Liderii ARD au părut atît de rupţi de realitate în discursurile lor, încît nici nu-ţi venea să crezi de unde atîta nesimţire. Acelaşi tablou l-am văzut şi aseară, după anunţarea rezultatelor exit-poll. Elena Udrea rînjea cu toată inima nepornită că a cîştigat colegiul, cu toate că nu l-a cîştigat, fiind pe locul 2. Blaga părea anesteziat anunţînd că „ARD a dus cea mai cumplită campanie de mistificare, o campanie de manipulare ieşită din comun”. S-a corectat tîrziu, schimbînd ARD cu USL, dar în ambele versiuni a spus adevărul. Am asistat, în campania asta electorală, la nişte minicuni atît de mari din partea ambelor tabere, plus plăcinta puturoasă PPDD, că aveam puţin şi nu mă mai prezentam la vot. Dar are cineva iluzia că manipulările se vor termina aici? Nu, ele merg mai departe. Cei implicaţi în bătălie au intrat atît de mult într-un cerc al manipulării că nu mai pot ieşi nici acum, cînd realitatea îi contrazice grav.

Dragii mei, suntem 25 sau 30 la sută, cum am fost întotdeauna. Vom pierde toate bătăliile în această ţară. Toate maşinăriile de propagandă au fost şi vor fi mereu împotriva noastră. Partidul liberal, în care toţi am crezut, ne-a trădat şi s-a alipit celorlalţi, făcându-i şi mai puternici, şi mai strivitori. Nu mai avem vreo secţiune politică importantă de partea noastră. (Mircea Cărtărescu, Ce se mai poate salva – evz.ro)

Şi se ne mai întrebăm de ce nu iau românii Premiul Nobel. Cărtărăscu nu spune totuşi din ce socoteşte el 25-30%. Dacă se referă strict la cei care au votat, asa înseamnă că îi pune la socoteală şi pe ăia care l-au ales pe domnu’ Dan. Cărtărescu şi Dan Diaconescu ieşind din aceeaşi teacă. Mişto peisaj! Dacă vorbeşte despre 25-30% din totalul alegătorilor, atunci ARD ar fi trebuit să cîştige alegerile de ieri fluierînd, că vorbim aici de vreo 6 milioane de votanţi. Şi atunci despre ce vorbim dacă nu de o nouă manipulare, a celor 25-30% dintre români care trebuie să se supună „tiraniei majorităţii”, mahalalei inepte? Miroase mai degrabă a coloană a cincea. Bineînţeles că nu e aşa. Cărtărescu doar face parte dintr-un grup de interese care a pierdut nişte alegeri, la fel cum şi Dinu C. Giurescu e în grupul de interese cîştigător.

Pare o victorie zdrobitoare a USL-ului. Deja au apărut asemănările cu FSN. O comparaţie forţată, pentru că USL e o construcţie care nu va supravieţui finalul ciclului parlamentar. România lui 2012 nu mai are răbdarea din 1990. Vor fi presiuni mari pe guvernarea următoare, iar pierzătorii de acum aşteaptă. Cînd mă refer la pierzători, mă gîndesc tot la eternul Băsescu, pentru că MRU, „noul mesia” al dreptei româneşti, s-a dovedit a fi un politician de paie, învins grav într-un colegiu ales pe sprînceană doar pentru a-i uşura misiunea de a intra în Parlament. Mai bine rămînea la Iaşi, acolo unde era firesc să candideze şi unde Baconsky, cel cu mahalaua ineptă din ianuarie, a păţit-o în acelaşi mod. Cît despre USL, sînt sigur că nu va ocoli aroganţa în guvernare. Mă uit la useliştii locali cum ne privesc deja de sus. Băieţi, doar uitaţi-vă cît de ofilit părea Videanu aseară cînd îşi citea numărătoarea paralelă. Nu mai era rozaliul din 2009. Furia „mahalalei inepte” n-o să vă ocolească nici pe voi la alegerile viitoare. Iar protestele din ianuarie vor părea o glumă dacă împuţiţi treaba mai tare.

Poate că, odată cu înfrîngerea asta usturătoare, „dreapta” pedelistă va renunţa la modul şerpesc de a-şi organiza campaniile electorale. De la înfiinţare încoace partidul ăsta n-a participat sub aceeaşi denumire, de două ori, la alegerile pentru legislativ. Ba mai mult, a trecut peste noapte din Internaţionala Socialistă direct sub umbrela popularilor europeni. A trecut de la FSN la USD la PD la A.D.A. la PDL la ARD. Cîte alegeri, atîtea denumiri şi spoiri. Te poţi întreba doar ce mai poate urma. Ce mai pot inventa oamenii ăştia pentru viitoarele alegeri? Au crezut că pot păcăli prin ieşirea de la guvernare, cu 6 luni înainte de alegeri, şi acoperirea portocaliului cu verde, apoi cu siclam, plus o siglă în formă inimă, şparlită de la Forumul German. Un mod falimentar de a face politică, care ar fi meritat o înfrîngere şi mai mare.

Feţele eşecului

foto: jurnalul.ro

D. Mihu

Braşovean, trecut de 30 de ani, cîine pe blogul personal, proaspăt tătic, membru al clasei muncitoare şi negînditoare, caut parfumul pierdut al societăţii de altădată, în care onoarea încă mai însemna ceva. Ofer texte sincere drept recompensă.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebook

6 comentarii + Adaugă comentariu

 • deja şi-au introdus în discurs placa cu guvernul USL 1 şi guvernul USL 2. Useliştii sunt de un căcat maxim dacă aduc UDMR la guvernare.

  • Tocmai ce vorbeam despre aroganţă. Asta ar fi prima din partea „guvernului USL 2”. Şi se va deconta la momentul potrivit.

 • orice se întâmplă la Bucureşti, în Braşov e haiducie. Ăştia (USL aripa Facebook) se felicită între ei într-o veselie orgasmică isusică de la exit poll-ul de aseară. Şi da, ai dreptate cu aroganţa lor:

  ”Are careva nr lui Oprica? Anuntati-l ca s-au terminat alegerile si sa nu-si mai faca campanie :)”

  M-aş căca pe mine de râs să-i văd colegi de bancă cu Oprică. În politică totul este posibil. Iar în politica braşoveană nu există reguli de niciun ordin: logic, moral, politic, doctrinar. Aici contează doar caşcavalul. Cam ca la Bucureşti dar fără gargara de la tv. :)

 • […] Victoria asta delirantă a USL-ului i se datorează în totalitate lui Traian Băsescu. Discursurile sale delirante din ultimele săptămîni au dus la o victorie delirantă a adversarilor săi. Doar privind rezultatele de la Braşov, şi pot spune că Băsescu a cam exagerat de data asta. USL a luat tot, cu toate că nu merita. Cine e Zamfir pentru Făgăraş? Ce mai vrea Adam de la noi? Ce facem cu tripleta Triniţă în Parlament? Să mă iertaţi, Grapă? Roman, o umbră a trecutului, cîştigă clar la Braşov? Oamenii ăştia nu-şi merită scorul obţinut. De ce au luat totuşi cît au luat? Pentru că mulţi, foarte mulţi, au votat din nou, pentru a treia oară anul ăsta, anti-Băsescu. (Textul integral, aici) […]

 • am o veste crunta: nemtii compara rezultatele de la aceste parlamentare cu ce li s-a intamplat lor in ’33 (a.k.a. venirea la conducere a lui Hitler)
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-13792640-frankfurter-allgemeine-zeitung-compara-victoria-usl-cea-lui-hitler-considera-catastrofa-pentru.htm
  Articolul in original pentru cine stie nemtzeasca:
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wahl-in-rumaenien-in-schlechter-verfassung-11988755.html
  Fugiti cat mai puteti…

  • Şi articolele ăstea din „presa germană” trebuie citite printre rînduri. Cert e că lui Băsescu nu i-au controlat abuzurile din ultimii ani, precum ăstora de la USL. USL-ul o să joace precum se cîntă de la Bruxelles. Şi la 12 noaptea, dacă i se scoală lui Barosso, sună ăsta la Bucureşti şi Ponta se pune pe dansat căluşaru’ în secunda 2. Nu e nici o tragedie pentru UE. E în grafic.

Lasă un comentariu