Nov
6
2014

Ce se va întîmpla după ce ajunge Ponta preşedinte

O să murim. Toţi. Unii de inimă, alţii vor face cancer, unii în accidente de maşină, cei mai fericiţi în timp ce vor face sex, în somn sau de bătrîneţe, singuri, mirosind a pişat şi caca uscat. Dar cei mai mulţi dintre noi vom supravieţui. La fel cum am făcut-o şi în ultimii 5 ani. 

Dar indiferent de cine va cîştiga scrutinul de săptămîna viitoare, un lucru bun ne rămîne şi e bine că s-a vorbit atît de mult despre el:

Romania adevarata

sursa: digi24.ro

E cel mai nuanţat şi regionalizat vot de după 1990 încoace. Pînă acum au existat întotdeauna străpungeri peste munţi, PSD cîştigînd sau pierzînd judeţe într-o parte sau alta a Carpaţilor.

Şi harta asta va avea urmări, indiferent de rezultat. Dacă iese invers faţă de votul ardelenilor, să ne aşteptăm la poduri de urină construite peste Carpaţi. Subfinanţări, umilinţe şi dispreţul de rutină pesedist. Eu n-am uitat cum a fost ţinut Braşovul în beznă pe perioada guvernării Năstase. Se va întîmpla din nou şi asta va fi excelent. Astfel vor fi din ce în ce mai mulţi ardeleni care vor lua în serios ideea regionalizării. Sloganul lui Ponta, „Preşedintele care uneşte”, chiar dacă a fost dat la mişto, s-a împlinit. A unit Transilvania împotriva PSD. Cinci ani cu Ponta preşedinte o să fie picătura care ne mai trebuie să ne separăm administrativ şi economic. Fiecare cu a mă-sii şi cu corupţii săi.

Prea mult #muieponta n-o să ne omoare. Cel mai probabil o să ne mai întărească mai mult.

Melcul etnic transilvănean

D. Mihu

Braşovean, trecut de 30 de ani, cîine pe blogul personal, proaspăt tătic, membru al clasei muncitoare şi negînditoare, caut parfumul pierdut al societăţii de altădată, în care onoarea încă mai însemna ceva. Ofer texte sincere drept recompensă.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebook

9 comentarii + Adaugă comentariu

 • Asa ma! Hai, care mai aveti bloguri si simtiti la fel? Scrieti. Scrieti ce simtiti si ce ganditi. M-am saturat ba sa ma gandesc de doua ori inainte sa zic ceva de frica ca n-ar fi pe placul “establishment-ului”. Si ca mine sunt multi. Nu-i politically correct sa zici ca vrei autonomie in Ardeal, ca suntem toti frati, ca toti suntem la fel si avem cultura comuna si istorie comuna si teluri comune.
  Nu ba! Nu avem. Istoria-i la fel de comuna cu cea ucrainiana sau cu cea turca sau tatara sau mongola sau romana (imperiul roman). Cultura-i comuna? Cand v-ati uitat ultima data ba “unionistilor” la modelele culturale ale noastre si ale lor? (lor = olteni, moldoveni, dobrogeni) Si cand v-ati uitat, ati gasit multe asemanari?
  Teluri comune? Unde ba? Noi vrem infrastructura si industrie si investitii si dezvoltare. Voi vrei pensii mai mari, ajutoare sociale mai mari, etc. Noi vrem sa muncim, voi vreti sa primiti bani din banii nostrii munciti.
  Ia hai! Mars la munca, nu la intins mana!

  • Am înţeles că tu eşti persoană din aceea implicată într-un partid – PNL, parcă? Nu e asta problema. Problema e discursul tău foarte pasional care mă sperie. Singurele discursuri pasionale şi tranşante pe care le accept sunt cele de pe stadion, căci alea durează 90 de minute + berea de dinaintea sau de după meci. Nimeni nu se ia (prea) în serios după aceea.

   Tu o dai cu “ale lor”, cu generalizări care mă sperie. Mergând pe stadion am şi eu etichete care-mi stau agăţate din cauza generalizările, şi de asta mă sperie oamenii care generalizează. Sunt leneşi în gândire.

   Deşi sunt şi eu adeptul regionalizării, ţin să-ţi atrag atenţia că Sudul şi Estul n-au votat 100% cu Victor Ponta, sunt municipii (Iaşi, spre exemplu) în care a câştiga Klaus Iohannis. Şi sunt sigur că acel exemplu nu e singular, dar e primul pe care l-am găsit la 1 noaptea. Citeam în Monitorul că la noi în municipiu lupta a fost foarte strânsă, 2-3 mii de voturi diferenţă, nu-mi mai amintesc exact, aşa că nu mai lăsa superioritatea ardelenească să te strângă de gât.

   Ai văzut ce frumoase sunt nuanţele astea de gri şi că nu-i totul alb-negru?

   • Dobrica, iti inteleg ingrijorarile. Hai sa le discutam:
    1. Da, sunt din PNL si ma bucur ca asta nu-i o problema si nu caracterizam o persoana dintr-o tusa.
    2. La Iasi a castiga Ponta. Titlu din Gandul.info: “Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţul Iaşi, unde a obţinut 43,46% din voturi, în timp ce candidatul ACL, Klaus Iohannis, are 29,73%, pe locul al treilea fiind Monica Macovei, cu 6,05%, conform rezultatelor finale comunicate de BEJ.”. Deci sper ca a fost doar o greseala, nu o dezinformare din partea ta :)
    3. Imi mentin afirmatiile. Nu suntem toti la fel, nu avem aceiasi cultura. Nu toti sunt vinovati ca voteaza cu Ponta. Multi dintre ei sunt dezinformati grav si/sau n-au timp sa stea cu ochii beliti pe 5 posturi TV si pe internet ca sa-si adune informatii pe care sa le decanteze intr-un moment de liniste.
    4. Brasovul, sociologic vorbind este special. La fel ca Hunedoara. Gandeste-te ca toti pensionarii care au lucrat in marile intreprinderi voteaza preponderent Ponta. Vrei sa fiu rau? De unde au fost adusi aia ca sa munceasca? Din Moldova.
    5. Intotdeauna sunt nuante de gri si nu doar alb si negru. Dar daca niciodata nu ne asumam nimic si ne place sa ne invartim dupa coada, intotdeauna o sa fim mult mai vulnerabili la intoxicari si dezinformari. Stii de ce? Pentru ca nu avem pareri proprii. Eu mi le fac. Daca nu sunteti de acord cu mine, nici o problema, puteti sa aveti altele. Chiar ma bucur ca nu suntem toti la fel.
    6. Nu vreau autonomie teritoriala. Ca sa se inteleaga. Vreau autonomie financiara.
    Am destule argumente pentru asta, dar nu le expun aici. Cine vrea, sa citeasca un pic despre dezvoltarea regionala din alta tari vestice, dupa descentralizare si regionalizare.

    Cu stima!

    • Am zis că Iohannis a câştiga în municipiul Iaşi, nu în judeţ. Ştiu că în Est şi Sud Ponta a ieşit câştigător în toate judeţele.

 • Dacă Rusia şi-ar dori să destabilizeze România, i-ar fi la fel de uşor ca în Ucraina. Prin crearea „bombelor sociale” la întreprinderi gen Mechel sau LukOil nu le-a mers (învăţătură de minte, să nu mai vinzi către o economie controlată de stat, mai ales de Rusia). Vom vedea dacă harta electorală va fi un punct de plecare.

 • Nu este atât dragoste de pesedeu în afara Carpaţilor, cât este repulsie faţă de ideea de a fi condus de un transilvănean care mai este într-un fel şi sas pe deasupra, başca nu e nici ortodox. Este în buna noastră tradiţie xenofobă, aplicată însă doar la ce vine din vest şi nu invers. Pentru că aceeaşi oameni nu au fost deranjaţi să fie conduşi de corcituri cu tătari sau romi – ăia sunt de-ai noştri, i-am asimilat.

  Pe de altă parte, este încă o dovadă de infantilism colectiv al ardelenilor, sau poate doar de naivitate izvorâtă din disperare. Nu va schimba nimic acel sas privitor la statutul de vacă de muls al Ardealului (în care ţâţa numită Braşov e cea mai pompată dintre toate), atât timp cât unica (în mintea lui) şansă de a câştiga preşedenţia a fost alianţa cu cei mai rapace spoliatori de neam care s-au văzut după 1990 încoace. Dacă te faci frate cu cine nu trebuie, sigur după ce treci puntea îţi va cere partea lui. Nu va uita. Iar partea lui se va fura exact de la oamenii de rând care au ce munci şi dorinţa să muncească, că de altundeva nu se poate că nu prea există ce.

  • Aici îi dau lui City Planning dreptate 1000%. Poate că Iohannis este cu mult mai frecventabil decît Ponta, şi chiar este, dar cînd mă uit la moacele celor din spatele lui, Doamne!, îmi pun mînile-n cap.

   • O vorbă veche suna cam aşa: “Spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti.” Dar, desigur, astea sunt chestii învechite, de pe vremea când nu se inventase asfaltul, netul sau concepte de genul “creştere negativă”, “ajustare macro-economică”, “delocalizare” und so weiter.

    Până la urmă nu mutrele ălora din spate, tocmai îmbuibaţi la maximum timp de un deceniu, mă deranjează cel mai rău. E firesc să-şi dorească să rămână branşaţi la conductă, prin orice mijloace posibile. La fel, e firesc ca unul care candidează să nu fie deranjat că mai bagă bani grei şi alţii, ca să-l ajute dezinteresat, vezi-doamne.

    Ce însă este extrem de frustrant – cel puţin pentru mine, care admir şi recunosc contribuţia decisivă a saşilor la civilizaţia braşoveană şi nu numai – este sonorul filmului, nu imaginea. Respectiv binecunoscuta “limbă de lemn”, care n-a murit la Târgovişte. Discursul în care nu regăseşti nici argumente, nici logică şi nici dubiu, ci doar certitudini axiomatice. Orice orizont de aşteptare – redus la un enunţ cu caracter de decret. Şi nu, nu e vorba de dificultăţi de traducere din germană. Omul chiar s-a obişnuit să gândească romuneschte, în toate privinţele. Asta mă îngrozeşte: să aud acelaşi tip de discurs ca la vechile şedinţe de “învăţământ politic” de odinioară, doar că întors pe dos ca o şosetă.

    Poate aşteptările mele erau prea mari de unde nici Dumnezeu nu cere. După decredibilizarea şi a ultimelor instituţii în care românii mai aveau încredere, mai rămăsese de decredibilizat ideea de neamţ – ca un fel de mercedes al neamului omenesc. Şi iată că se lucrează la asta! Din interior.

 • moarte romaniei mari si mincinoase care nusi recunoaste proprile crime sau mentalitatea fanariota tara care falsifica istoria Transilvaniei si romanizeaza regi magheari si chear ardeleni care nu sau dorit unirea nici sa fie numiti romani traian vuia este unul din ei si totus este numit roman an Transilvania nu sa facut referendum nu au fost antrebati Transilvaneni daca vor cu fanarioti romani ci cu o mana de tradatori ardeleni an parlamentul din Budapest si relatile romaniei cu Anglia Franta Rusia tarile anvingatoare an primul razboi mondial ati rupt din Ungaria asa ca sunteti an semi legalitate aici defapt cred ca va este frica sa nu patiti ce ati facut voi Ungariei sen toarce roata o suta demi de persoane sau mai putini de o suta de mi oameni prezenti la alba iulia nu anseamna poporul din Transilvania Transilvania nu este romania

Lasă un comentariu